
Forelskelser og andre stærke følelser tager let magten fra os og bringer os ud af balance. ”Tempererede følelser” er derimod afbalancerede og i god overensstemmelse med din fornuft og realitetssans. Herunder får du fire eksempler på, hvordan følelser tempereres i praksis. Det kan være rigtig godt at kende de fire metoder, fx hvis du er ulykkeligt forelsket.
Jeg omtaler det som ”tempererede følelser”, når vi får en vis grad af bevidst styring ind i vores seksuelle eller romantiske impulser, og fx kan fravælge en forelskelse.
Ordet temperere bruges, fordi det er en proces, hvor vi afpasser vores følelser. Vi tænder eller slukker så at sige for varmen og opnår derved den rette temperatur i den givne situation.
Nogle gange sker det helt automatisk. Det kan være i et tilfælde, hvor du indser, at det aldrig bliver til noget med ham/hende. Så afmonteres den myte, som holdt forelskelsen i live, dvs. dit håb om, at det kunne blive til noget for alvor. Og du mister følgelig interessen for den person.
Andre gange er vi nødt til at arbejde mere bevidst med den proces. Det kan være, at du sidder fast i en udsigtsløs forelskelse – så du vil fx gerne fri af et forhold, hvor han/hun er gift, kun vil have sex eller behandler dig dårligt.
I så fald kan du få inspiration fra nedenstående fire eksempler på, hvordan følelser tempereres i praksis. Eksemplerne viser, hvad du kan gøre, hvis du sidder fast i en ulykkelig forelskelse.
Temperer følelser ved at udbede dig et klart svar
En ældre mand fortæller, hvordan han igennem et helt år var forelsket i sin læge – de to talte så godt sammen, hun var sød overfor ham, og han nød meget at komme i hendes klinik. Til sidst blev de følelser imidlertid en plage for ham. Så han skrev et brev til lægen, hvor han gik til bekendelse og spurgte, om hun også havde følelser for ham.
Det svarede hun beredvilligt på, men måtte fortælle, at han var en god kunde og hyggelig samtalepartner, men at hun ikke gengældte de følelser, var godt gift og elskede sin mand.
Derefter blev han i stand til at lægge sin forelskelse til side. Den slags klare afslag tempererer nemlig følelser, fordi de skærer igennem vores forhåbninger eller illusioner – dvs. de afmonterer den der lille tanke om, ”hvad nu hvis?” Eller ”mon hun føler det samme?”
Så længe vi har de tanker og den tvivl, nærer det vores romantiske følelser. I nogle tilfælde er vi derfor nødt til at opsøge et klart svar, før vi kan give slip på en forelskelse. Det er bedre at få et afslag frem for at svæve i uvidenhed, for dermed sætter vi punktum og kan komme videre.
Temperer følelser ved at fremprovokere et brud
En pige fortæller, hvordan hun blev meget forelsket i sin date. Og måske ekstra forelsket, fordi vedkommende holdt hende hen. Men de to havde meget forskellige værdier: Den ene gik fx op i sundhed, mens den anden levede af kaffe og smøger.
”Derfor vidste jeg godt, at det ikke ville holde”, fortæller hun. ”Hvis vi fik et forhold, så ville jeg blive træt af det på et tidspunkt og få lyst til at gå. Hvis jeg omvendt havde troet på, at han var manden i mit liv, og at vi kunne blive lykkelige sammen, så havde jeg puttet isterninger i måsen”.
I stedet for sådan en tålmodig adfærd valgte hun imidlertid at skubbe sin date fra sig ved at være ”for meget” – hun sagde fx ”jeg elsker dig”, ”vil dig”, og opfordrede til at ses hele tiden.
Derfor endte det med, at han fik nok og afsluttede det med den begrundelse, at ”jeg kan ikke give dig det, du vil have”.
Historien eksemplificerer, hvordan vi kan have for svært ved at lægge lidenskabelige følelser fra os, men så kan vi alligevel gøre det pr. stedfortræder – dvs. ved at få den anden til at afslutte forholdet. Vi er ofte i vores følelsers vold, men sådan finder vi en omvej, der tempererer dem.
Temperer følelser ved at dirigere dine seksuelle impulser
Et andet klassisk eksempel består i, at finde én, som kan aflede din opmærksomhed. Vi skal selvfølgelig passe på, at vi ikke kommer til at lege med andres følelser, men en ung fyr giver et brugbart eksempel.
Han fortæller, hvordan han var ”desperat efter at få en kæreste”, men hans daværende date var ikke det rigtige match. Derfor aftalte de to en løs forbindelse. På den måde fik han dækket sit behov for sex og intimitet.
Han brugte således den løse forbindelse som en metode til at afdæmpe sine stærke seksuelle impulser.
På samme måde kan det hjælpe, at du spreder din interesse ud på flere, for at undgå at blive overinteresseret i én, som ikke gengælder det.
En anden fyr vælger af den grund at chatte med flere piger ad gangen. De giver ham hver især noget, om ikke andet så opmærksomhed. Nu får han lettere ved at være cool. Han bliver ikke nervøs og usikker, men klarer det fx fint, hvis der er en pige, som ikke besvarer hans besked i dagevis.
Han undgår derved at overgøre sin interesse for en specifik pige, og har ikke længere et problem med, at hans fantasier om deres relation er langt forud for virkeligheden. Derfor presser han heller ikke på, før hun er klar.
Temperer følelser med spørgsmål til dig selv
Overdrevne følelser vedligeholdes i kraft af håbefulde fantasier og bygger ofte på en uvilje imod at se virkeligheden i øjnene. Så forbliver dine følelser utempererede, fx fordi du har en illusion om, hvor godt I to passer sammen.
Til gengæld tempereres følelser af fornuft og realistiske vurderinger, og du kan hjælpe dig selv med nogle spørgsmål, som er en slags realitetstest.
Det kan være meget effektfuldt at stille sig selv det simple spørgsmål: ”Tror jeg på, at vi bliver kærester for alvor?”
Du kan også formulere det som: ”Er vi to et godt match?” Eller ”Tror jeg på, at vi to er rigtige for hinanden?” Der er forskellige variationer over det, men fælles for de spørgsmål er, at de kan skære igennem vores illusioner og ønsketænkning.
Du kan også vælge at stille spørgsmål til dine følelser, fx: ”Føles det rigtigt, at blive kærester?”, ”Hvad siger min mavefornemmelse om at gå ind i den relation?” eller ”Er jeg tryg ved det her?”
Der er mange, som siger ”ved ikke”, når de får den slags spørgsmål, men det dur ikke, for det er en overspringshandling. Besvar spørgsmålene efter bedste evne! Og husk, at du ikke behøver at vide, men kan svare ud fra, hvad du tror.
Læs mere om tempererede følelser
☞ Test dig selv: Hvor god er du til at temperere følelser?
☞ Læs Kapitel 7: Tempererede følelser