Singlerne kommer … eller gør vi?

Indlæg på singlespot.dk d. 25. maj 2016 af Jens W. Pedersen

youth-1381157_1280-e1464165079570

Fra tid til anden dukker den historie op i medierne, at antallet af singler er stigende – det sker som regel hvert år ved den tid, hvor Danmarks Statistik offentliggør deres seneste tal på området.

Coach og rådgiver i dating og forelskelse Jens W. Pedersen, der er forfatter til dette indlæg gav sig til at researche  lidt dybere i emnet og stødte på en artikel af fremtidsforsker Jesper Bo Jensen med titlen: ”Der bliver færre singler”. Det vakte hans nysgerrighed og herunder, kan du læse, hvad der kom ud af det:

Flere singler eller ej?
Jesper Bo Jensens budskab er i artiklen, at medierne ikke har forstået de statistiske data. Rygtet om singlernes antal er stærkt overdrevet, og han aflyste hele snakken om singlernes fremmarch med ordene: ”Det er med parforholdet som med sex i ifølge Grouche Marx: It’s here to stay”.

Jeg blev noget bestyrtet, da jeg læste teksten – kan det virkelig være rigtigt, at vi er blevet fejlinformeret om det emne år efter år?

Parforholdet består
Jesper Bo Jensens artikel er imidlertid fra 2004, en periode hvor antallet af singler stagnerede, så måske har fremtidsforskeren fået et nyt syn på sine forudsigelser siden dengang, og jeg udbad mig derfor en kommentar. Heraf den følgende diskussion om, hvad der er op og ned i de statistiske data.

Jens: Tilbage i 2004 skrev du artiklen “Der bliver færre singler”, hvor du vil gøre op med en myte om, at antallet af singler er stigende. Ifølge nyere tal fra Danmarks Statistik fremgår det om antallet af singler: “Både i antal og andel er det det højeste tal siden statistikkens start i 1986″. Har du en kommentar til tallene?

Jesper Bo Jensen: Nej, egentligt ikke. Min artikel strammer fra dengang, hvor der var stilstand og tilbagegang i antallet af enlige. Siden da har stigninger blandt mennesker over 30 år været moderat og egentligt kun i vækst under finanskrisen.

Kriser skaber altid skilsmisser, og den seneste mulighed for lyn-skilsmisser forstærker udviklingen. Læg mærke til, at det stort set er gruppen under 30 år, der driver udviklingen. Det skyldes forlænget uddannelse og forlænget frihedsperiode først i livet. Singler over 60 falder kraftigt, og det skyldes mænds forlængede levealder. Det vil nok også ske for gruppen 50-59 år i de kommende år, når de bliver ældre.

Men alt i alt er parforholdet stadig det mest konstante i livet. 65 procent af samtlige danske børn har, når de fylder 18 år, levet sammen med deres biologiske far og mor hele livet.

 

Statistik over antal singler 2015

Jens: Når man ser på Danmarks Statistiks graf fra 2015 fremgår det, at antallet af singler (procentuelt) stiger for alle aldersgrupper bortset fra de helt gamle. Og som du selv skriver, gælder de gamle ikke rigtigt, for deres udvikling kan forklares med, at mændene lever længere. Kurverne for de 30-60 årige følger stort set den generelle udvikling.

Det faktum, at tallet stiger for alle andre grupper end de gamle, er i modstrid med et budskab om, at parforholdet står uantastet og stabilt – den finansielle krise kan godt bruges som forklaring på det udsving, der var i slut-nullerne, men stigningen i antal singler fra 1986 til i dag er tydelig og signifikant (ca. 5 procent) på trods af diverse op- og nedture. Fra 86 til i dag har vi også haft økonomiske opture, så betydningen af henholdsvis krise og optur må være udlignet undervejs.

Jo, der er kun tale om moderate stigninger, men her taler vi jo også om demografiske forhold, som ændrer sig langsomt – jeg gætter på, at hvis vi havde statistik for de sidste 100 år, så var udviklingen langt mere iøjnefaldende.

Jesper Bo Jensen: Der er en ting mere, du måske ikke tænker over, nemlig at tallet for 2014-15 har fået et boost fra lynskilsmisserne. Har jeg ret, er stigningen væk om 1-2 år.

Der er måske også en anden effekt af mænds forlængede levealder, da det betyder, at flere mænd bliver enkemænd og overlever kvinder, der dør tidligt i 40’erne og 50’erne. De bliver også registreret som singler og ikke som retteligt enkemænd. Så nu har vi både enker og enkemænd i større målestok, der tæller som singler.

Der ER flere singler
Ja, så vidt diskussionen, døm selv, hvem der har ret. Jeg (Jens) når frem til den konklusion, at der rent faktisk er flere singler, og at antallet fortsat er stigende.

For mig at se er det ikke en myte, og personligt tror jeg, at den udvikling vil fortsætte mange år frem. Men som Jesper Bo Jensen rigtigt påpeger, er det dog kun moderate stigninger, og flertallet af os lever fortsat sammen som par. Det bliver spændende at følge udviklingen fremover.

Man må også sige, at parforholdet rigtigt nok stadig appellerer til det store flertal af os. Selv om vi er singler, drømmer vi typisk romantiske drømme, og før eller siden bliver vores singlestatus skiftet ud med et parforhold. Singlelivet er sjældent en permanent tilstand.

 

Jesper Bo Jensen, er ph.d. og direktør for FREMFORSK, Center for fremtidsforskning. Han har i mange år arbejdet med fremtidsforskning og har erfaring med at analysere fremtiden helt tilbage fra begyndelsen af 1990’erne.

Indlægget er skrevet af coach og forfatter Jens W. Pedersen, der rådgiver om kærlighed, forelskelse, dating og singleliv. Han har tidligere udgivet bogen“Dating,desperation og selvudvikling”, som henvender sig til singler af begge køn. Han har også en ►► praksis, hvor han rådgiver dig, hvis du f.eks. er ulykkeligt forelsket.

Leave a Reply